1. Tempat penyediaan / penjual kotor.
Tempat penyediaan / penjualan yang kotor dan berbau boleh menarik minat lalat atau serangga lain untuk hinggap. Juga kawasan ini boleh membawa kuman-kuman dari lalat atau serangga dan percikan air sewaktu berjalan. Perbuatan ini adalah salah dan boleh dikenakan tindakan penguatkuasa mengikut undang-undang kecil 4 (1).
2. Menggunakan air dari tandas persendirian / awam.
Air dari tandas atau dari dalam tempat yang digunakan untuk membuang air kecil / besar dan bilik mandi mungkin kotor. Ini adalah kerana terdapatnya percikan-percikan air sewaktu membuang air kecil / besar dan mandi. Air ini bukan sahaja kotor tetapi boleh membawa kuman yang merbahaya. Perbuatan sedemikian boleh dikenakan tindakan mengikut undang-undang kecil 3(b).
3. Menggunakan air selain daripada air paip saluran utama.
Penggunaan air dari sumber lain yang mungkin tidak memberi jaminan terhadap kebersihan. Air yang digunakan mungkin mengandungi kuman yang boleh membawa penyakit kepada pengguna. Ini adalah satu kesalahan yang boleh didenda mengikut undang-undang kecil 3(a).
4. Kebersihan diri pengendali makanan dan pakaian kotor.
Keadaan diri dan pakaian yang kotor boleh dikenakan tindakan penguatkuasaan mengikut Undang-undang kecil 7 (1).
5. Pembungkus makanan untuk jualan.
Penjualan apa-apa makanan menggunakan kertas yang terdapat tulisan atau cetakan diatasnya adalah satu kesalahan yang boleh diambil tindakan mengikut undang-undang kecil 12 (5).
6. Kawasan persekitaran kotor.
Kawasan persekitaran yang kotor boleh memberikan kesan-kesan sampingan yang boleh membahayakan kesihatan pengguna. Keadan sedemikian juga adalah menjadi tempat pembiakan serangga seperti lalat, lipas dan lain-lain. Kawasan persekitaran demikian boleh dikenakan tindakan penguatkuasaan mengikut undang-undang kecil 4(2).
7. Menggunakan kain kotor untuk membersihkan peralatan dan bungkusan makanan.
Menggunakan kain yang tekah digunakan untuk menyapu habuk atau lain-lain benda kotor untuk menyapu peralatan dan bungkusan makanan adalah menjijikkan dan membahayakan kesihatan pengguna. Kesalahan ini boleh dikenakan tindakan mengikut Undang-undang Kecil 9.
8. Peralatan kotor digunakan untuk aktiviti memasak.
Menggunakan peralatan seperti senduk, sudip dan lain-lain yang kotor boleh membahayakan kesihatan kepada pengguna di mana peralatan yang kotor ini selalunya menjadi pembiakan kuman. Keadaan ini boleh dikenakan tindakan mengikut undang-undang Kecil 15 (2).
9. Menggunakan peralatan menghidang yang kotor.
Peralatan menghidang perlulah dibersihkan setiap kali penggunaan. Ini adalah untuk mengelakkan saki baki daripada hidangan terdahulu melekat dan boleh membiakkan kuman. Keadaan ini boleh dikena tindakan mengikut Undang-undang Kecil 14 (1).